Hugo är en Albakakadua som är född i Kolmården. LÄS MER

HUGO

Hugo är en Albakakadua ( Cacatua alba) född i Sverige (Kolmården) 20070602. Kom till oss 5 månader gammal och är en riktig virvelvind hemma. Han är mycket kelsjuk och matfrisk.

Lite om arten.

Den är cirka 45 centimeter lång. Vittofsad kakadua är inte klassad som en hotad art, men som "sårbar". Antalet fåglar i vilt tillstånd har minskat på grund av biotopförlust och olaglig fångst för burfågelhandeln. Könen är lika, bortsett från ögonen, som är brunsvarta hos hannen och rödbruna hos honan. Om den blir förvånad/arg utvidgar den sin stora iögonfallande tofs, som är halvcirkelformad. Lätet är ett högljutt skri som kan höras på långt avstånd. Vittofsade kakaduor kan bli upp till, och möjligen över, 80 år gamla. De är mycket sällskapliga och kan vara mycket högljudda. Handtama vittofsade kakaduor är populära som husdjur, eftersom de är sällskapliga, intelligenta och läraktiga. De kan ibland lära sig imitera mänskligt tal. De kan dock orsaka problem som husdjur genom att ge sig på möbler med sina kraftiga näbbar och föra mycket oväsen. De kräver väldigt mycket uppmärksamhet och omvårdnad.

Bambam är en orangetofskakadua . LÄS MER
Vittofskakaduan är endemisk för norra Moluckerna i Indonesien, på öarna Halmahera, Bacan, Ternate, Tidore, Kasiruta och Mandiole. Den kategoriseras av Internationella Naturvårdsunionen, IUCN, som sårbar. Antalet fåglar i vilt tillstånd har minskat på grund av biotopförlust och olaglig fångst för burfågelhandeln.